България и Стара Загора

БЪЛГАРИЯ

Република България е държава в Югоизточна Европа, в източната част на Балканския полуостров с над 110 хил. квадратни километра  площ и 7,4 милиона души население. Разположена в Югоизточна Европа, в източната част на Балканския полуостров. От Античността по земите на днешна България се развиват културите на траките, славяните, древните гърци, прабългарите и римляните. През 681 година е основана Първата българска държава. След бурна история сега страната се развива по пътя на либералната демокрация и пазарната икономика. България  е една от основателките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Пълноправен член е на ООН, Европейския съюз и НАТО.

СТАРА ЗАГОРА

История- Стара Загора е град с богата и драматична история от 8000 години, град на поетите, художниците, липите и правите улици. Името на града е променяно девет пъти – от тракийското селище Берое, през римския град Августа Траяна, византийските Иринополис и Верея, средновековното българско селище Боруй, турското – Ески Загра, възрожденския Железник, до днешната слънчева Стара Загора. Много пъти огън и меч са сривали цветущия град. Намиращ се в южна централна България, като оживено кръстовище на пътя на народите, градът всеки път възкръсва от пепелта и  разрушенията, израства по-красив, по–устойчив и проспериращ.  Будните и родолюбиви старозагорци предават през поколенията любовта към знанието, красотата, почитта към традициите и стремежа към творчество.

В града са запазени много антични и средновековни паметници. Цялата централна част на града е обявена за археологически резерват.Останките на неолитни жилища, Античният театър “Августа Траяна” в центъра на града и множеството тракийски гробници в района са неизчерпаема съкровищница за археолозите. Историческият музей в Стара Загора разполага с  богата сбирка и уникални експонати.

Образование и култура – Стара Загора е образователен център с над 40 училища, хуманитарни, специализирани,   професионални гимназии от целия спектър на реалната практика, обучителни центрове и училище за деца със специални образователни потребности. От 1974 г. градът е и център на висшето образование в областта. Тракийски университет подготвя кадри с висше образование в почти всички области на знанието. Висшите педагогически кадри намират в учебните заведения място за професионална реализация. Стара Загора има традиции в областта на оперното и театрално  изкуство.  Жителите на града са горди с един от най-старите театри  в България и най-голямата опера на Балканския полуостров. Художествена галерия, множество библиотеки, читалища и  куклен театър, допринасят за културния облик на града.

Икономика – Област Стара Загора е на 3-то място (от 28 области в България) по индекс на човешко развитие и икономическа активност. Силно развити са индустриалният сектор, услугите и селското стопанство. В област Стара Загора се намира най-големият промишлено-енергиен комплекс „Марица-Изток“, металообработващи, машиностроителни, мебелни и текстилни предприятия, които се нуждаят от инженерни кадри. Градът е известен и с най-голямата пивоварна в България – „3агорка“, с винарни, млекопреработващи заводи, птицекомбинат, зърнено-фуражен и тютюнев заводи, фабрики за макаронени изделия, слънчогледово масло, летицин, шрот, биоконцентратни смески.  Стара Загора е средище на богатата селскостопанска област Загоре, прочута с производството на зърнени храни, технически и зърнени култури, зеленчуци и плодове. Известни са и местните породи селскостопански животни. Хранително – вкусовата промишленост и селскостопанският сектор осигуряват работни места за ветеринарно-медицински и аграрни специалисти. Многобройните финансови институции проявяват интерес към младите специалисти – бакалаври и магистри от икономическите специалности. Стара Загора е сред най-важните транспортни възли в Южна България. През региона преминават 4 от 5-те трансевропейски коридори, пресичащи територията на страната.

Здравеопазване- Градът разполага с една от най-големите общински болници в страната, както и с множество частни болници, диагностични, консултативни и лечебни центрове. Това поддържа интересът към медицинските специалисти – лекари, медицински сестри, акушерки, рехабилитатори и лаборанти, които се подготвят в медицинския факултет, медицинския колеж и филиала на Тракийски университет. Университета висши учебни заведения в страната и региона.

Природни забележителности – В покрайнините на Стара Загора е разположен един от най-красивите паркове в България – "Аязмото", където растат десетки видове уникални растения. Зоологическата градина представя редки животински видове. В парк "Аязмото" се намира и Старозагорската обсерватория. На обширни площи е разположен Център за рехабилитация и размножаване на редки видове. Изкуствени езера, по-малки паркове и алеи са място за отдих и развлечение на жителите и гостите на града. Подобно на много други български градове, Стара Загора и нейните околности се радват на много минерални извори. На 14 км от града е разположен националният балнеологичен курорт Старозагорски минерални бани.

През октомври 2004 г. "FDI Magazine", проект на "Financial Times", присъждат на област Стара Загора и област Цюрих, 1-во място за най-добро качество на живота в Европа, заради новопостроените жилища, ниските цени и богатото културно-историческо наследство.

 

Comments are closed