АКАД. АТАНАС АТАНАСОВ ПРЕДСТАВИ В ТРАКИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ КНИГАТА СИ „ЖИВОТ И НАУКА ПРЕЗ МОИТЕ ОЧИ“

При засилен интерес и сред препълнена зала, акад. Атанас Атанасов представи пред академичната общност на Тракийски университет своята книга  „Живот и наука през моите очи“.  Акад. Атанасов е един от водещите български учени, световно признат в областта на земеделските науки, с дългогодишен и впечатляващ опит в теорията и практиката, пионер в растителните биотехнологии и генетиката, радетел  за биологичното земеделие. Авторът е известен и със значимите резултати, които постига в направленията тъканни и клетъчни култури и молекулярна генетика.

„Днес е празник за Тракийски университет, защото такова високо присъствие в нашия университет не се среща всеки ден! “ – заяви в приветствието си проф. Добри Ярков, ректор на старозагорската „алма-матер“, и допълни: „България трябва да се гордее, че има такива хора като акад. Атанасов!“

В знак на благодарност за гостуването и представянето на богатия научен труд на автора, проф. Ярков връчи на акад. Атанасов почетен знак на Тракийски университет.

Специални гости на това вдъхновяващо за академичните среди събитие бяха член-кореспондент проф. д-р Иван Гранитски и проф. д-р Иван Божков. На срещата присъстваха още представители на ректорското и деканските ръководства, преподаватели, изследователи и служители на Тракийски университет.  „Пред Вас е действително един от учените, които с неувяхваща сила прославят България по света.“ – каза проф. Гранитски при представянето на книгата. 

„Живот и наука през моите очи" проследява житейския и научен път на автора, разкривайки неговите постижения в генетиката и в земеделския отрасъл в продължение на повече от половин век. Книгата съдържа ценни разработки и послания, които се радват на широко признание както у нас, така и в чужбина.

Гостите посетиха и Музея на коня и конния спорт и галерия „Ласкар“, които са част от гордостта на Тракийски университет.

 

Comments are closed