ОТКРИВАНЕ НА АКАДЕМИЧНАТА 2017/2018 ГОДИНА В ТРАКИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ И ОСВЕЩАВАНЕ НА ХРАМ „СВ. ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ“

На 11.09.2017 г. Тракийски университет – Стара Загора откри новата академична година с тържествена церемония. Старозагорската Алма Матер за поредна година  отвори врати и прие своите студенти за учебната 2017/18 г.

Преди официалната церемония по откриването на академичната година, Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан  отслужи чина на освещаване на храм “Св. Патриарх Евтимий“ и първа света литургия. През 2008 г. академичното ръководство на Тракийски университет инициира изграждане на православен храм Св. Патриарх Евтимий, който се намира в Студентски град. На 20 януари 2009 г., по случай празника на Св. Патриарх Евтимий, е направена първата копка. Проектът на храма е дарение от арх. Ваня Тончева. Храмът е построен благодарение на дарения на фирми, частни лица, преподаватели и служители. Земята, на която е изграден храма, е дарение от Община Стара Загора.  Православният храм, е първи и единствен засега, който има за свой небесен покровител великият български архиерей и книжовник Св. Патриарх Евтимий Търновски.

Официалното откриване на тържеството започна с представяне на музикална програма, която бяха подготвили студентските групи за латино танци и фолклорния танцов състав „Траки“.

Проф. Гюрга Михайлова, зам.-ректор по учебната дейност, откри официалната церемония и представи гостите. На церемонията по случай откриването на новата учебна година присъстваха кметът на Стара Загора  Живко Тодоров, областният управител г-жа Гергана Микова, председателят на Общински съвет Стара Загора г-н Таньо Брайков, г-н Георги Гьоков и г-жа Донка Симеонова – депутати от 44 Народно събрание, г-н Емил Велинов, директор на Дирекция "Вероизповедание" в Министерския съвет, Яна Вангелова – председател на Националното представителство на студентските съвети, ръководители на държавни институции, представители на бизнеса, преподаватели, студенти и родители.

Проф. Иван Въшин, ректор на Тракийски университет поздрави първокурсниците и пожела успешна учебна година на всички студенти и на академичния състав на университета. Той увери бъдещите специалисти, че са направили правилния избор да се обучават в Тракийски университет – престижен образователен и научен център с много висока оценка и рейтинг сред висшите училища. Тази година университетът приема 1 120 първокурсници от 17 страни. В него се обучават над 10 000 студенти в 74 акредитирани бакалавърски и магистърски специалности, 70 докторски програми в 9 структурни звена, от 700 преподаватели.

Пожелания за успешна учебна година към студентите и преподавателите отправиха:  кметът на Стара Загора и областният управител на област Стара Загора, директорът на Дирекция „Вероизповедание“ към МС, председателят на Националното представителство на студентските съвети Яна Вангелова приветства студентите и им пожела успех в необятните простори на знанието.

Благослов за здраве и просперитет на Тракийски университет отслужи Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан.

Първокурсничката Михаела Смиленова, записала специалност Ветеринарна медицина, сподели вълненията, мислите и очакванията на новоприетите студенти в техния първи студентски учебен ден и получи „Ключа на знанието“ от председателя на Студентски съвет Ваня Кехайова.

Церемонията завърши тържествено със студентския химн „Гаудеамус игитур“.

След това първокурсниците се срещнаха с ръководствата на своите структурни звена – факултети, колеж и филиал.

 

Поздравителни адреси по случай откриването на учебната 2017/18 година се получиха от:

Президент на Република България – г-н Румен Радев

Областен управител на област Стара Загора – г-жа Гергана Микова

Ректор на Аграрен университет Пловдив – проф. д-р Христина Янчева

Председател на НПСС – г-ца Яна Вангелова

Командир на 2-ра Тунджанска механизирана бригада – бригаден генерал Кастадин Кузмов

Изп. директор на УМБАЛ „проф. д-р Стоян Киркович“ , Стара Загора – проф. Йовчо Йовчев

Изп. директор на Мини Марица – Изток ЕАД – г-н Андон Андонов

Директор на ППМГ „Гео Милев“, Стара Загора – г-жа Николина Куличева

Председател на Земеделски съюз „А. Стамболийски“ – г-н Спас Панчев

Comments are closed