Призови места на студентски художествени състави на Тракийски университет

На  12.05.2019 година студентският танцов фолклорен състав „Траки“ на Тракийски университет участва във XXIII-ти Старопланински събор „Балкан фолк“ и Х–ти „Национален Шампионат по фолклор“ 2019 г. , които се проведоха по едно и също време във Велико Търново.

Горди сме да съобщим, че нашите студенти спечелиха  сребърен медал за цялостно представяне, станаха лауреат на Фестивала и получиха препоръка за участие в Европейския шампионат по фолклор, който предстои да се проведе през юли 2019 г.  Съставите в Националния шампионат се класират според майсторство на изпълнение, облекло, сценично поведение и се оценяват от жури с висока компетентност по етнография, танцово и певческо изкуство. 

Две наши формации – Танцовият ни състав и поп-рок бенда на университета „Макрофагос“,  участваха и в 3-тия Национален фестивал на университетите по медицина, като представиха Медицински факултет на нашия университет. Организатор на форума, който се проведе от 10 до 12 май 2019 г., бе Медицински университет – Плевен. Във фестивала участваха студенти, които се занимават с художествено-творческа самодейност – танцовите състави на медицинските университети, танцово изкуство, пеене, свирене на музилани инструменти, фокуси, скечове и др.  Нашият танцов състав „Траки“ участва с хореография на народни танци от пиринската, тракийската и северняшката фолклорна област, а бенда ни – с нов репертоар и състав от чуждестранни студенти от специалност медицина и ветеринарна медицина.

Нашите студентски състави бяха удостоени със сертификати, отбелязващи високото ниво на тяхното представяне и заслугите на художествените им ръководители – г-н Васил Герлимов на танцов състав „Траки“ и ас. д-р Йордан Стоянов ръководител на бенда „Макрофагос“.

Събитието протече на много високо ниво на организация и журиране. На официална вечеря ректорът на МУ Плевен, поздрави всички участници за невероятното им представяне на фестивала и официлано обяви, че предава щафетата на следващите организатори през 2020 г. – Медицински факултет на Тракийския университет – Стара Загора.

Браво на нашите изпълнители!

С постиженията си де носят имидж на университета и на студентската организация на Тракийски университет!

 

Comments are closed