Тракийският университет представи възможностите за Висше образование на българската общност в Кипър

Тракийският университет участва в информационна среща за популяризиране на Висшето образование в България в град Ларнака , Република Кипър, организирано от Министерството на образованието и науката.

Тя се състоя на 08.02.2020 г. в конферентната зала на хотел „Радисън Блу“ , където представители на българската общност в Кипър имаха възможността да се запознаят със специалностите , които предлага Висшето учебно заведение и как могат да продължат обучението си в Родината.

Представители на Тракийския университет на срещата бяха заместник-ректорът по учебната  дейност доц. дн Нели Грозева и Главният секретар на Тракийския университет доц. д-р Ани Златева, които споделиха, че интересът на българите към родните учебни заведения е сериозен.

На събитието  присъстваха всички 10 български училища в Кипър, чиито възпитаници могат да продължат образованието си в България, след като наскоро бяха приети промени от МОН , които ги улесняват при кандидат-студентските приеми.

Мероприятието беше открито от Посланика на Република България в Кипър Любомир Тодоров, който беше категоричен, че инициативата на МОН отговаря на желанието  на българските емигранти за продължаване на обучението им  в  Родината и приетите законодателни промени ще привлекат младите хора към Българските висши училища.

В информационната среща взеха участие още представители на други 10 български университета , както и  представители на Министерство на образованието и науката.

Доц. Грозева и доц. Златева размениха контактите си с ръководствата на всички български училища в Кипър, тъй като децата и родителите проявиха изключително голям интерес към Старозагорската Алма матер, разнородните специалности, добре устроената учебна база и възможностите да бъдат настанени в студентските общежития.

Comments are closed