Институт за устойчив преход и развитие към Тракийски университет обявява свободна позиция за длъжността „Директор“.

Институт за устойчив преход и развитие към Тракийски университет е създаден с Постановление № 54 от 18 февруари 2021 г. за откриване на Институт за устойчив преход и развитие в структурата на Тракийския университет – Стара Загора. В резултат на съвместните усилия и подкрепа на Министерството на образованието и науката, Министерството на енергетиката, Конфедерация на независимите синдикати в България – КНСБ, Конфедерация на труда „Подкрепа“, Община Стара Загора, Тракийски университет, Технически университет, Минно-геоложки университет, Българска стопанска камара и Асоциация на индустриалния капитал в България, Института за устойчив преход и развитие заявява инициатива и отговорна позиция в процеса на трансформация на стопанския модел в засегнатите от енергийния преход региони, и постигането на целите за нисковъглеродно и въглеродно неутрално стопанство на регионално и национално ниво.

Под прекия надзор на Управителния съвет на Институт за устойчив преход и развитие (ИУПР), избраният кандидат:

  • представлява законният представител и публичното лице на ИУПР;
  • отговоря за административното, оперативното и финансовото управление на ИУПР, както и обезпечава всички дейности по функционирането му в 7-те ключови направления – икономически анализи и социални проучвания; кръгова икономика, устойчиво управление на ресурсите, енергийна и транспортна инфраструктура; водородни технологии и енергийни системи; конверсия на въгледобивния комплекс; въглеродно-неутрална съвременна градска среда; биоикономика, агроенергетика и високо-технологично селско стопанство; нови индустриални технологии, роботизация и изкуствен интелект.

Изисквания към кандидатите

До етапа на подбор ще бъдат допуснати само кандидатите, които отговарят на следните формални изисквания:

  • Степен или диплома за висше образование: кандидатите трябва да имат образователна степен, която да съответства на завършено висше образование (ОКС „Бакалавър“, ОКС „Магистър“), удостоверена с диплома.
  • Професионален опит: кандидатите трябва да имат най-малко 10 години следдипломен професионален опит в областта на завършеното образование. Поне 5 години от този професионален опит трябва да са в сферата на дейностите на ИУПР.
  • Технически опит и умения:

    • Аналитично мислене, способност и опит при планиране и изготвяне на стратегически документи;
    • Познаване на проблемите на индустриалните комплекси и енергийно интензивните региони.
    • Опит и познания относно финансовите механизми на ЕС, включително в контекста на Зелената сделка.
    • Участие и управление на проекти, финансирани по програми на ЕС.
    • Участие в научно-изследователски проекти.
  • Управленски опит: най-малко 5 години от следдипломния професионален опит трябва да са придобити на ръководна длъжност в област, свързана с настоящата позиция, включително:

    • Притежаване на административни и управленски умения, опит в управлението на бюджетни, финансови и човешки ресурси на висша длъжност в национален или международен контекст;
    • Опит при съставяне на годишни и многогодишни планове за работа на предприятие или организация;
    • Опит в ръководени на организации или структури на организации, които преминават през процес на промяна.
  • Умения за комуникация и водене на преговори, и по-специално:

    • Способност за водене на делови преговори и налагане на позиции; сътрудничество за постигане на общите решения и отлична комуникация при груповите решения;
    • Създаване на атмосфера на работа, която поощрява творческия потенциал и новаторството;
    • Корпоративна комуникация и общуване с широк кръг от заинтересовани страни (европейски, международни, национални и местни органи, международни организации и неправителствени организации).
  • Езици: Кандидатите трябва да владеят писмено и говоримо английски език – ниво C1/С2, които да удостовери документално. Задоволителното ползване на още един официални езици на ЕС ще бъде предимство. Комисията за подбор ще провери по време на събеседването, дали кандидатите отговарят на изискването за владеене на английски език.

Преди да подадете кандидатурата си, трябва внимателно да проверите дали отговаряте на всички изисквания за допустимост („Изисквания към кандидатите“), и по-специално на изискванията относно вида диплома, професионалния опит на високо равнище и езиковите умения. Неизпълнението на което и да е от изискванията за допустимост води до автоматично изключване от процедурата за подбор.

Процедура по подбор и назначаване

Изпълнителният директор ще бъде назначен от Ректора на Тракийския университет по предложение на Управителния съвет на Института въз основа на списък на най-подходящите кандидати, предоставен от Комисия за подбор.

За подаване на своята кандидатура, кандидатите трябва да представят:

  • автобиография,
  • мотивационно писмо и
  • разработен план за развитие на на ИУПР в средносрочен план – до 3 години.

Кандидатите имат право да се запознаят с Правилника на ИУПР.

Комисия ще анализира всички кандидатури, ще извърши първоначална проверка на допустимостта и посочи кандидатите, чийто профил съответства в най-голяма степен на посочените по-горе критерии за подбор и които може да бъдат поканени на събеседване с УС на ИУПР.

 Крайният срок за набиране на кандидатури – 14 май, 2021. 

Документите по настоящото обявление следва да се подадат на следните имейли:

rector@trakia-uni.bg

iupr@trakia-uni.bg

Comments are closed