ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА И ГОСТИ ОТ УКРАЙНА ПОСЕТИХА ТРАКИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ

Старозагорската алма-матер посрещна на работна визита представители на „Изпълнителна агенция за българите в чужбина“ (ИАБЧ) и гости от Украйна. Г-жа Райна Манджукова, изпълнителен директор на агенцията, бе придружена от своя колега, Ашот Казарян и проф. Олена Даки, ректор на Дунайския институт по воден транспорт при Държавния университет по инфраструктура и технологии в гр. Измаил. От страна на домакините участие в срещата взеха зам.-ректорите –  проф. Нели Грозева, проф. Мирослав Карабалиев, доц. Емил Славов, главният секретар – проф. Ани Златева, както и представители на Стопански факултет начело с декана, доц. Блага Стойкова. 

По време на работната среща бяха обсъдени наболели административни и миграционни проблеми, пред които са изправени украинските студенти с български корени при пристигането и последващото си пребиваване в нашата страна. В дискусията се включи и възпитаникът на Стопански факултет, третокурсникът по „Аграрна икономика“ Георги Шидеров – бесарабски българин от Украйна. Младежът разказа от първо лице за своите административни затруднения  още от пристигането си в България, които е успял да преодолее благодарение на безрезервната подкрепа и упоритост на своите преподаватели. Експертите от ИАБЧ изразиха готовност да консултират при подобни бъдещи казуси нашите млади сънародници от бесарабската диаспора, избрали да получат своето висше образование в България.

Възможностите за представяне на български университети пред наши емигрантски общности в други европейски държави също бяха предмет на дискусията. Според гостите от ИАЧБ интересът  е значителен и е препоръчително контактите с българските общности зад граница да бъдат засилени, за да достига до младите хора там адекватна информация за българските висши учебни заведения. Домакините от Тракийски университет споделиха своя досегашен опит по темата и заявиха намерение да работят активно в тази посока.

Гостът от Украйна, проф. Олена Даки – ректор на Дунайския институт по воден транспорт в гр. Измаил от своя страна прояви интерес към бъдещо партньорство с Тракийски университет. Институтът към момента подготвя кадри по инженерни специалности, свързани с речния  и морски транспорт, но планира да разшири възможностите за избор от професии, в които те обучават. Проф. Даки изрази надежда, че двете висши учебни заведения могат да намерят допирни точки и да постигнат спогодба за сътрудничество. Още повече, че Дунайският институт е позициониран в гр. Измаил – район, в който живеят много бесарабски българи. Основен интерес за ръководството на  института  представляват икономическите и технически специалности на Тракийски университет, но също така и работа по съвместни проекти, както и обмен на преподаватели и студенти. В края на работната визита представителите на двете висши учебни заведения се договориха да проведат допълнителни срещи, за да обсъдят в детайли всички възможности за сътрудничество.

Comments are closed