Тракийският университет ще си партнира с УНСС, Русенския университет и БСК в изграждане на нов интегриран модел за предоставяне на съвременно и модерно висше образование

Ректорите на Тракийски университет – Стара Загора, Университет за национално и световно стопанство и Русенски университет „Ангел Кънчев“ доц. Добри Ярков, проф. Димитър Димитров и акад. Христо Белоев, както и Българска стопанска камара започват съвместна работа по проект „Съвместен интегриран подход за модернизация и цифрова трансформация на обучението в приоритетни професионални направления от висшето образование чрез партньорство между ТрУ, УНСС, Русенски университет и БСК /СИПМО -ТрУ/".

Приоритети в съвместната работа ще са в областта на модернизацията и развитието на висшето образование, както и осигуряване на качествено развитие на подготвени кадри в областта на нови специалности като агротроника, виртуални технологии, хранене и биомедицина, качеството на храните, ветеринарномедицински и здравен туризъм.

Предстои модернизиране на учебната документация и разработване и въвеждане на нови програми; професионално развитие на преподаватели, чрез провеждане на мобилности и обучения и кариерно ориентиране на студенти и мобилности.

Устойчива и ефективна връзка между висшите училища и пазара на труда ще гарантира споделянето на ресурси, ефективното използване на хибридни иновативни форми за обучение, както и модернизиране на образователния процес, чрез дигитална трансфoрмация и въвеждане на модерни форми на обучение.

Целта на проекта е осигуряване на модернизацията на висшето образование чрез внедряването на съвместен модел за модернизация, цифрова трансформация, повишаване квалификацията и капацитета на преподавателския състав и осигуряване кариерно развитие на студентите, обхванати от проекта. Конкретно в участващите университети ТрУ, УНСС, РУ и с помощта на работодателската организация БСК се цели постигане на динамично съответствие между търсенето и предлагането на специалисти с висше образование в областите, обхванати от професионалните направления залегнали в изпълнението на проекта.

Проект BG05M2OP001-2.016-0009-C01 е финансиран по Оперативна програма "Образование за интелигентен растеж" процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M20P001-2.016 „Модернизация на висшите училища“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове. Бенефициент е Тракийският университет, с период на изпълнение 30 месеца, като стойността на проекта е 4 864 933.92 лв.

Comments are closed