Тракийски университет – Стара Загора и общ. Кюстендил с намерения за бъдещо сътрудничество

Тракийски университет – Стара Загора и общ. Кюстендил ще си сътрудничат в редица инициативи, стана ясно след посещение на кмета на общината Петър Паунов във висшето училище, по покана на ректора доц. д-р Добри Ярков.

Партньорските отношения между двете институции започнаха по време на кандидатстудентската кампания през миналата година, когато близо 100 студенти от Кюстендилски регион бяха приети в Тракийски университет – Стара Загора в редица специалности като „Агрономство“, „Бизнес икономика“, „Зооинженерство“, „IT в икономиката и управлението“, „Медицинска сестра“. Практическото обучение на специалност „Медицинска сестра“ се провежда на място в МБАЛ „Д-р Никола Василев“, гр. Кюстендил и напрактика много скоро ще спомогне за обезпечаването на острата нужда от такива здравни специалисти в региона.

Идеята е тази дейност за обучение в Тракийски университет на студенти от Кюстендил да се разшири в по-големи мащаби и с повече възможности за младите хора.

В тази връзка кметът на общината Петър Паунов сподели: „Тракийски университет – Стара Загора е с много висок потенциал и много висока оценка, с точните специалности, касаещи нашия регион, който е известен най-вече с плодородните земи, традициите в овощарството, биоземеделието, животновъдството. Цялостното портфолио на университета ни потвърждава, че точно това е нашият бъдещ партньор, с новите си специалности и с инвестициите в иновациите. Нашите съграждани проявяват изключителен интерес към Тракийския университет и затова се надяваме да успеем да създадем и съвместна учебна база и да разширим партньорството. Имаме и друг сериозен повод за сътрудничество – Кюстендил и Стара Загора са част от справедливия преход, ние сме регионите, които ще пострадаме от бъдещи реформи, но пък се създават нови възможности. Зелената сделка създава възможности за съвместни проекти и инициативи, които ще се осъществят с капацитета и енергията на ръководството на Тракийския университет в лицето на ректора доц. Ярков. Идеите ни са да работим заедно в областта на земеделието и животновъдството, както и в туризма, тъй като при нас има сериозен туристически потенциал с чистия въздух и минералните ни извори. Гордеем се, с над 400 сорта череши и над 100 сорта ябълки, имаме и утвърдени културни традиции. Сега са ключовите решения за навлизане в новите технологии, най-вече в областта на биоземеделието. Ще се възползваме от експертизата на университета в тези начинания, както и в поддръжката на техника, оранжерийни производства, модерните системи в животновъдството и всичко свързано със зелените системи и зелената енергия.“

Кметът на общ. Кюстендил Петър Паунов имаше възможността да се запознае с голяма част от дейността и материалните бази на Тракийски университет – Стара Загора, в отговор, на което той заяви: „След посещението ми на място в университета, съм сигурен, че това е подходящото място за партньорство. Тук се работи с много висок интензитет, а стилът на хората и капацитетът е изключителен.“

Comments are closed