ТРАКИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СТАРТИРА СЪТРУДНИЧЕСТВО С ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ ИНСТИТУТ В ДАВОС

Ректорът на Тракийски университет, проф. Добри Ярков посрещна в Стара Загора проф. Бойко Георгиев – директор на програма „Биомедицинско развитие“ към Изследователския институт (ARI) на Фондация „АО“ в Давос. По време на визитата гостът и ректорското ръководство обсъдиха възможностите за бъдещо сътрудничество между института и старозагорската „алма матер“. 

Изследователският институт, основан през далечната 1958 г.,  е един от най-престижните и водещи центрове в света, предлагащ обучение на специалисти, изследователска и развойна дейност в областта на травматологията, гръбначните заболявания, краниалната, лицево-челюстната и ветеринарната хирургия.  Институтът е част от Фондация „АО“ – неправителствена организация, обединяваща в глобална мрежа водещи хирурзи от целия свят.

 „Основният фокус на нашата програмна дейност са регенеративната травматология и ортопедия, биомедицинското развитие и предклиничните изследвания“ – разказа гостът, проф. Георгиев. „Също така усилено работим и в областта на транслационната медицина – всички наши изследвания са базирани на реални клинични проблеми като са насочени към практически приложими решения. Работим усилено и в областта на следдипломното обучение, в рамките на което водещи травматолози от целия свят споделят с практикуващи специалисти своя безценен опит при работа с ортопедични импланти. Радвам се, че и първият съвместен иновативен проект между двете институции за създаване на виртуален биомеханичен модел за външна заключваща плакова стабилизация, бе финализиран със защитения дисертационен труд на д-р Бисер Макелов. В тази връзка вярвам, че сътрудничество с такава авторитетна образователна институция като Тракийски университет ще бъде изключително ползотворно и за двете страни и ще даде платформа за изява както на бъдещите медици, така и на нашите изследователски екипи.”

В края на визитата бе постигнато съгласие за подписване на рамков договор, по силата на който Тракийски университет и Изследователският институт ще работят усилено в различни направления като образователен обмен на студенти, преподаватели и специалисти, създаване на съвместни научни екипи, както и осъществяване на обща научно-изследователска дейност. В най-кратки срокове предстоят да бъдат финализирани детайлите по споразумението и то да бъде приведено в действие.

Comments are closed