Третият свещен плод и здравословните храни

Според митовете и легендите три са били свещените храни в древна Гърция: маслината на богинята Атина, гроздето на бог Дионисий и смокинята на богинята на земята и плодородието Деметра, която е и първото споменато дърво в Библията. И ако в миналото смокинята е расла почти във всеки двор на градските и селски къщи, днес тя е позабравена у нас.

Какви са възможностите за увеличаването на производството от този плод, кои са неговите непознати здравословни качества и как може да присъства на трапезата ни освен като традиционното бабино сладко, това проучи изследователски екип по Национална научна програма „Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот” от Стопанския факултет, който посети силно развития аграрен район на Гърция „Източна Македония и Тракия” и специално областта Еврос с център град Александруполис.

Смокиновата градина на Марианна Лалиди е 17 дка. Сортовете са грижливо подбрани, за да има последователност в зреенето. Не се използват никакви химикали, за да бъде производството според изискванията на био-стандартите. Семейството произвежда всичко от смокините, без ракия, която ще бъде включена в листата на един по-късен етап. На клиентите се предлага и възможността сами да си наберат плодовете, да опитат сладка и мармалади с канела, карамфил, портокали, лимон, джинджифил, сушени смокини, желета и сиропи.

От цветовете на дървото Марианна Лалиди добива хомеопатични екстракти, които прилага като есенции за капки и ароматерапия.

Днес е установено, че смокинята понижава кръвното налягане, подпомага диетите за редуциране на теглото действайки диуретично, бори се с остеопорозата, облекчава симптомите на менопаузата, алкализира  рh  на стомаха, подпомага лечението на астмата, дерматити, изключително полезна е за профилактика на рак на гърдата. Заради високото съдържание на желязо е подходяща за хора страдащи от анемия и дори помага на пушачите да откажат по-лесно цигарите.

Изследователският екип от Стопанския факултет на Тракийския Университет установи, че няма да е трудно у нас да се възкреси и разшири интензивното отглеждане на този ценен плод в партньорство с гръцките колеги.

Comments are closed