20.06.2019 – Пресконференция на ръководството на Стопански факултет, Тракийски университет – Стара Загора в БТА

Главният секретар на Тракийски университет – Стара Загора доц. д-р Таня Танева представи двете теми на пресконференцията:

  • Петата Международна научна конференция „Бизнесът и развитието на регионите“, провеждана от Стопански факултет  на Тракийски университет
  • Нови акценти в образователната дейност на Стопански факултет

                По първата тема доц. Танева даде думата на декана на Стопански факултет проф.д-р Надка Костадинова. Проф Костадинова обяви, че на 21-22 юни 2019 г. в Стопански Факултет, Тракийски Университет ще се проведе Пета Международна научна конференция „Бизнесът и развитието на регионите“

Регистрирани са над 160 участника от 20 университета, научни и бизнес организации от България и чужбина. Ще бъдат представени над 150 доклада, включително от студенти и докторанти по пет тематични направления.

 Целта на конференцията е да се подготви обосновка за актуализиране на политиките за развитие на бизнеса и регионите, съобразени с актуалните тенденции и добрите практики. 

Проф. Костадинова поясни, че конференцията се провежда от 10 години, на всеки две години, вече е много популярна и привлича голям брой участници.

Първите четири конференции посрещнаха над 390 участници от 13 държави (Австрия, Англия, Германия, Гърция, Испания, Италия, Македония, Полша, Русия, САЩ, Турция и Чехия).

Проф. Костадинова изказа задоволство, че Участниците в настоящата конференция са изключително много – 163 със 159 доклада  от 17 университета, 6 научни и бизнес организации и други институции от България и чужбина – Германия, Италия, САЩ, Сърбия и Македония. Активни участници в конференцията са и студентите и докторантите, които ще представят 22 доклада.

Продължава да се популяризира научноизследователската и образователна дейност на Стопански факултет, да се заздравяват вече утвърдени и да се създават нови връзки и контакти с националната и чуждестранната научна общност.

Проф Костадинова обяви, че тази година се навършват 26 години от началото на обучението на икономисти в Тракийски университет и 10 години от създаването на Стопански факултет като самостоятелно структурно звено в университета.

Зам.-деканът на Стопански факултет порф. д-р Тодорка Атанасова представи новите тенденции в образователната политика на факултета.

Актуалните промени в бакалавърска степен са в отговор на изискванията на пазара на труда, и се изразяват в промяна в названията, учебните планове и учебните програми на две от бакалавърските ни специалности, като наред с традиционните, от новата уч. 2019/2020 г. ще се обучават студенти по специалностите „Аграрна икономика и търговия“  и „Регионална икономика и управление“.

В страната като цяло единствено в СФ на ТрУ се предлага обучение по бакалавърска специалност „Регионална икономика и управление“. Само  в три държавни ВУ, едното от които е ТрУ, в частност СФ се обучават студенти по специалност „АИ“, която от новата учебна година значително променя своето съдържание с една много важна част от цялата хранителна верига – търговията.

Направените съществени промени в учебните планове и учебни програми са извършени с активното участие и по предложения на бизнеса и институциите.

Промените в магистърската степен в СФ се отнасят до новостартирали магистърски специалности от началото на настоящата уч. 2018/2019 г. са „Бизнес информационни технологии“  и „Икономика и мениджмънт на човешките ресурси“. Те са почти изцяло създадени по предложение на бизнеса.

Проф. Атанасова коментира, че е в ход утвърждаване на нова магистърска специалност по подписан договор за международно сътрудничество, а именно спец. „Корпоративно предприемачество“, като обучението ще се реализира на три езика – български, английски и руски езици.

Оценката на бизнеса за завършилите студенти специалностите на СФ при ТрУ по наши изследвания, каза проф. Атанасова, и изследвания на независими институции, е много висока, а едновременно с това отделни работодателски организации изказват задоволство от степента на придобитите икономически знания и умения на наетите в техните структури наши възпитаници.

Преструктуриран е приемът на студенти на база увеличено платено обучение с достъпни семестриални такси, с високо качество на обучение и добри възможности за международна мобилност с университети от Европа и Азия.

Като средносрочна перспектива пред нашия Факултет се очертава създаването на нови специалности, съчетаващи в учебните планове задълбочена икономическа с технологична подготовка, т.е. създаване на хибридни специалности в приоритетни за страната професионални направления с активното участие (включване в процеса на преподаване) на изявени специалисти от практиката от страната и чужбина.

 

 

 

http://www.bta.bg/bg/live/show/id/0_vjr9nqwb

Comments are closed