5-ти октомври 2021 г . – Връчване званието „Почетен гражданин на Стара Загора“ на проф. Иван Божков и участие на членове на ректорското ръководство в ритуала по издигането на националния флаг и отдаване почит на загиналите за свободата на града и неговите първостроители

На 5-ти октомври 2021 г. членове на ректорското присъстваха на тържествения молебен в катедралния храм „Свети Николай“ и взеха в участие в ритуала по издигането на националния флаг пред сградата на Община Стара Загора по случай 142 години от полагането на основния камък за възстановяването на Стара Загора след опожаряването ѝ по време на Руско-турската война. Доц. д-р Ани Златева, главен секретар на университета, проф. д-р Мирослав Карабалиев – заместник-ректор по научна и международна дейност и доц. д-р Емил Славов – зам. ректор по проектната дейност отдадоха почит на загиналите за свободата на града и неговите първостроители с поднасянето на венци и цветя на паметника „Защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877 г.“ и символичния камък за възстановяването на града в парк „Пети октомври“.

 

Домакин на събитието е община Стара Загора и на него присъстваха кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров, президентът на Република България Румен Радев, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, областният управител на област Стара Загора Иван Чолаков, председателят на Общински съвет Стара Загора Мария Динева, общински съветници и общественици.

 

След ритуала по издигането на знамето на площада пред Община Стара Загора от кмета на община Стара Загора беше връчено званието „Почетен гражданин на Стара Загора“ на проф. Иван Божков – международно признат учен в областта на животновъдството и ветеринарната медицина, личност с активна гражданска позиция. Отличието му беше присъдено по време на на редовната сесия на Общинския съвет на Стара Загора на 30.09.2021 г. Проф. Божков е дългогодишен преподавател във Ветеринарномедицинския факултет, доктор хонорис кауза и първи ректор на Тракийския университет. От 2000 до 2002 г. е председател е на Общото събрание на Тракийски университет, а от 2010 до 2019 г. – на Съвета на настоятелите. 

Проф. Иван Божков е депутат в 7-то Велико народно събрание, дългогодишен общински съветник в Община Стара Загора и председател на Общинския съвет в Стара Загора в периода 1999-2003. Председател е на Научна комисия по животновъдство и ветеринарна медицина в периода 2006-2007 г. при ВАК.  Със своите над 150 научни труда, учебници и помагала и разработените над 30 нормативни документи, свързани със здравеопазването на животните той е безспорен авторитет в областта си. 

Към званието “Почетен гражданин на Стара Загора” на празника на град Стара Загора президентът Румен Радев връчи и почетния знак на президента на Република България с думите:

“Обикновено връчвам почетния знак на видни заслужили българи, професионалисти, общественици в Гербова зала на президентската институция, но какво по-голямо признание и удовлетворение за личност като проф. Божков от тази възможност да връча този знак пред всички Вас, старозагорци, на които той е отдал целия си съзнателен живот като човек, като учен, като преподавател и като общественик. Поклон!”

 

Проф. Божков произнесе вдъхновяващо благодарствено слово: 

 

“За мен е голяма чест и удоволствие в тоя свят ден – Денят на Стара Загора да ми бъдат връчени тези отличия. Аз съм част от Стара Загора, част от гражданите на Стара Загора, част от научния и обществено-политическия живот на Стара Загора. Създаването на университета – това светилище за Стара Загора и за България, е плод на колективните усилия на инициаторите, на общинската и областната администрация, на патриаршията, на всички граждани на Стара Загора и на академичната общност. То е плод на единодействието, на единомислието за решаване на проблемите в Стара Загора. Радостен съм, че Стара Загора е символ на единството, на обединението, когато се решават кардинални проблеми за града и за държавата. То е еманация, Стара Загора, на неговата дейност и това съм го изживял и като ректор на Тракийския университет и един от създателите на университета и като общински съветник, като гражданин на Стара Загора. Има една древна поговорка, която казва “Всеки дълъг път започва с първите крачки”. И аз смятам, че създаването на университета ще пребъде във вековете. Първите крачки, които направихме, бяха да се поставят основите на Тракийския университет, да се трасира пътя, да се поставят жалоните за неговото развитие. Радвам се, че в момента ръководството на Тракийския университет, в лицето на неговия ректор Добри Ярков с активната подкрепа на община Стара Загора, на кмета, на общинския съвет, на областната управа се развива успешно и сте един от съвременните, модерните университети на България. Университет с визия за бъдещето! Той е неразделна част от живота и на Стара Загора и на България. В Стара Загора – нашият древен град, древен, но и съвременен има много паметници, издигнати от хилядолетната история на нашия древен град. Стара Загора почита историята си. Има два паметника – единият на изток. Той е паметникът на Бранителите на Стара Загора – на тия, които отдадоха живота си за свободата, за свободолюбието и родолюбието. На запад – на Божия връх, на Аллах баир, както му се казва, се издига величествената сграда на Тракийския университет, който е символ на ученолюбието на старозагорци, който е символ на ролята на науката и образованието за развитието на града, а също така и на държавата. Благодаря много, уважаеми г-н президент за високото отличие, което ми връчвате. Благодаря много и за връчването на почетния ми знак, но аз го отнасям този почетен знак към всички, които бяха съпричастни и действаха за това родолюбиво дело. Честит празник, уважаеми съграждани! На многая лета, да е жива и здрава Стара Загора да пребъде във вековете и нейната Алма матер – Тракийският университет! Благодаря Ви за вниманието!”

 

 

Comments are closed