Тракийски университет-Стара Загора с отлична оценка от ЕК по програма „Еразъм+” и отново е удостоен с Университетска Харта „Еразъм” за новия програмен период 2021-2027 година

Проектното предложение на Тракийски университет-Стара Загора за Университетска Харта „Еразъм” е получило отлична оценка от Европейската комисия, максималните 100 точки въз основа на оценяване по три основни критерия:

  • уместност на декларацията за политиката на "Еразъм+";
  • придържане към принципите на "ECHE" и практическото прилагане във висшето училище;
  • качество на управленската структура като резултатите са публикувани буквално в края на 2020 г.

В оценката на ЕК се констатира, че Тракийски университет има капацитета да изпълнява планираните дейности за бъдещия програмен период и да гарантира тяхната устойчивост.

Удостояването с Унивреситетска Харта „Еразъм” дава правото на Тракийски университет да бъде отново легитимен участник във всички дейности на програма „Еразъм” през новия програмен период 2021-2027 г. и да кандидатства с проектни предложения за усвояване на европейските средства, предвидени по програмата като тези средства за новия програмен период са почти 2,5 повече от предходния. Академичната общност на Тракийски университет получава правото да участва като равнопоставен партньор в реализирането на различни европейски и международни проекти, свързани с индивидуална мобилност на преподавателите и студентите, стратегически партньорства и обмен на добри практики, Европейски университетски мрежи, съвместни магистърски и докторски програми, Зелен Еразъм, иновативност и дигитализация в образованието, науката и спорта и др. През новия програмен период голяма част от проектите по програма „Еразъм” ще се изпълняват съвместно с останалите програми на ЕС като „Хоризонт Европа” и др., което означава достъп и управление на повече европейски средства. Заедно с правата, Тракийският университет поема и задължанията за стриктно спазване на всички европейски принципи, заложени в Университетската Харта „Еразъм” и подписаната декларация.

Пожелаваме на цялата академична общност на Тракийски университет успешен старт на новия програмен период! Успехите са пред нас и зависят единствено от нас!

 

От ректорското ръководство на Тракийски университет

 

Comments are closed