Академичната общност на Тракийски университет отбеляза Националния празник – 3-ти март – 144 години от Освобождението на България

Членове на Академичната общност на Тракийски университет участваха в церемонията по издигане на националното знаме на България на площада пред Община Стара Загора и положиха цветя пред паметника на „Защитниците на Стара Загора“ в парк "Пети октомври", както и венец на Мемориален комплекс "Бранителите на Стара Загора". Събитието беше водено от военния духов оркестър на Втора тунджанска механизирана бригада. Сред официалните участници в честванията беше доц. д-р Емил Славов – зам.-ректор по проектна дейност на Тракийския университет.

Общоградският ритуал започна с молебен за България в Катедрален  храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“. Вeнци и цвeтя бяха положени и пpeд пaмeтницитe, пocвeтeни нa Ocвoбoждeниeтo нa Cтapa Зaгopa- Паметник „Защитниците на Стара Загора”, Мавзолей– костница „19 юлий 1877”, Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметник на загиналите воини в Джуранлийския бой, Паметник на загиналите във войните старозагорци, Паметник на Старозагорското въстание. Участие в честването на Националния празник взеха и доброволци от Национално дружество “Традиция”, както и фолклорни клубове от Стара Загора.

Официалната церемония завърши на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора" с ритуал в памет на знайните и незнайни герои, където стотици жители и гости на града дойдоха, за да почетат паметта на загиналите за Освобождението на България.

 

Честит национален празник!

 

Comments are closed