Делегация от Тракийски университет посети Тараклийския университет в Молдова

Делегация от Тракийския университет – Стара Загора посети Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“. Гостите от България дойдоха след предварителната визита на ректора на Тракийския университет, проф. д-р Добри Ярков, който бе в състава на делегацията на президента Румен Радев при посещението му в Молдова миналия месец.

„Дойдохме с цел да се даде старт на оздравителния процес на Тараклийския университет. Идеята е в общо партньорско сътрудничество да постигнем стабилност на учебното заведение, засилване на желанието към нови специалности, които е възможно да бъдат открити. Помощ от нашата страна за акредитацията им тук“, каза заместник деканът по учебната дейност в Тракийския университет, доц. Николай Пенев. 

Педагозите от Стара Загора в разговора с ректора доц. Мария Паслар и колегите й се запознаха с образователната система в Молдова и подробно разкриха дейността на Тракийския университет, посетиха музея на ВУЗ-а и разгледаха тематични стендове. Преди това университета групата се срещна с председателя на района Иван Паслар. Страните обсъдеха възможни стъпки за партньорство между двата университета, българската общност в Стара Загора и в район Тараклия. За първоначален етап беше предложено организиране на съвместни младежки форуми, общи проекти по програма „Еразъм“, виртуални практики между учителите и общи конференции. 

„На следващ етап ще анкетираме учениците, за да определим техните желания тук, в Тараклия и в другите училища в района, където се преподава български език. Възможно най-скоро ще има посещение на ръководството на района в България“, съобщи доц. Николай Пенев.

В програмата на визитата на делегацията от България е и посещението на Теоретичен лицей „Иван Вазов“ в Тараклия. 

Източник – БТА

Comments are closed