От земята до трапезата – споделен опит с Гърция

Ректорът на Тракийския Университет доц. Добри Ярков и изследователски екип по Национална научна програма „Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот” от Стопанския факултет посетиха силно развития аграрен район на Гърция „Източна Македония и Тракия” и специално областта Еврос с център град Александруполис, за да обменят опит със съседите в сферата на биологичното производство на храни, късите доставки – от земята до трапезата и ролята на науката в подобряването на условията за отглеждане на животните, биокултурите и храната.

Осъществена бе среща с фермери, които произвеждат натурални и биопродукти. Във ферма „Вира” в гр. Ферес  се установи, че семейството на Христос Капуцис успешно търси ниши в хранителната верига, не ползва посредници при доставките на продуктите, които достигат директно до клиента чрез фермерските пазари. За да задоволи претенциозния вкус на гръцкия клиент по отношение на млечните продукти, той произвежда сирене смес от овче и козе мляко, в което добавя различни пикантни подправки – люта чушка, риган, маслини. Предлага домашно приготвен катък и мляко с ориз. Сиренето на фамилията се отличава и с още нещо – то зрее минимум 90 дни, защото пазарът не допуска меки и незрели сирена.

Христос Вафиадис е потомствен биволовъд също от гр. Ферес. Трето поколение фермер, който надгражда опита на своите предци, затваряйки веригата с откриването на собствен месарски магазин с продукти, в които влага стари рецепти. Една от тях е пастърма по рецепта от Кападокия, донесена в Гърция с бежанците през 1922 година. Специфичен продукт на фамилията е и саздърмата само от биволско месо, получено в личната ферма, където на  биволите са създадени всички условия за натурално отглеждане, даже с кални „бани”, така нужни на животните в горещите дни.

Доц. Ярков предложи на фермерите студенти от Тракийския Университет да провеждат практика в техните стопанства. Така те заедно с трупането на опит и знания ще бъдат полезни на домакините. Във говедовъдното стопанство на фамилия Дзанидис в гр. Сапес представителите на Стара Загора видяха усилията на две поколения стопани да създадат местна гръцка месодайна порода, кръстосвайки европейски бици с крави от района, устойчиви на средиземноморския климат. За целта те са създали и сдружение, което следи селекцията.

Фермерите споделиха огорчението си, че нямат сериозна помощ и подкрепа от гръцката държава. Всеки един научен съвет или препоръка ще приемат с огромно удоволствие, както е голямо тракийското им гостоприемство. Ректорът ги увери, че идеята му за създаване на университетска мрежа може да използва потенциала на висшите училища в Стара Загора и Комотини и тя ще бъде споделена и обсъдена в най-скоро време с ръководството на Тракийския Университет „Демокрит” в Комотини.

Comments are closed