С тържествена церемония откриха Национална Универсиада Стара Загора 2021

С тържествена церемония, в присъствието на министъра на младежта и спорта Андрей Кузманов, Асоциация за университетски спорт „Академик”, Тракийски университет – Стара Загора и общ. Стара Загора откриха Национална Универсиада Стара Загора 2021.

Тракийски университет – Стара Загора и общ. Стара Загора за втори път са домакини на мащабното спортно събитие, което тази година събра 1000 студенти от 20 университета. Състезателите ще мерят сили в 13 вида спорт в продължение на 4 дни.

Министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов приветства състезателите и организаторите: „За мен е удоволствие на присъствам на най-голямото университетско състезание Национална Универсиада Стара Загора 2021. Спортът и образованието винаги вървят ръка за ръка. Винаги ще подкрепям и съм подкрепял тези начинания, защото спортът и образованието на младите хора водят до развитието на държавата и на нацията. Приветствам и благодаря на организаторите на това състезание, които с много труд, особено в тази година, с ограничителни мерки, за пореден път успяха да се справят и предполагам, че състезанието ще премине на най-високо ниво. Желая на всички най-вече здраве и успех!“

Състезателите получиха топли поздрави от ректора на Тракийски университет доц. д-р Добри Ярков: „За мен е голяма чест и радост да поздравя участниците и да открия Национална Универсиада Стара Загора 2021. Гордост е за, както за университета, така и за града, че участие в игрите ще вземат над 1000 участници от 20 университета. Благодаря на общ. Стара Загора за съдействието, което оказа за организацията на това мероприятие. Желая Ви приятен престой в нашия град и успех на всички състезатели!“

Доц. Златко Джуров – председател на Асоциация за университетски спорт „Академик” благодари на Тракийски университет за гостоприемството и пожела успех на студентите: „Уважаеми представители на Тракийски университет, с ръка на сърцето казвам, че това е най-добрият университет, до който в моята 45-годишна преподавателска практика съм успял да се докосна и да видя същността на такова висше училище. Уважаеми студенти, освен че много ви обичам и съм много развълнуван, защото сте тук – миналата година беше сляпа, спорт нямаше. Сега има, има Национална Универсиада Стара Загора 2021. Благодаря ви, че сте тук и ви поздравявам.“

Приветствие към състезателите отправиха и областният управител Иван Чолаков, както и ресорният заместник-кмет Красимира Чахова.

Под звуците на химна на Република България, баскетболистът Павел Маринов издигна националния флаг. От Асоциация за университетски спорт „Академик” запалиха огъня на Универсиадата и игрите бяха официално открити.

В програмата на церемонията бяха включени изпълнения на художествена гимнастика от спортен клуб Елит към Спортно училище „Тодор Каблешков“, Стара Загора, както и на мажоретки от Национална спортна академия и Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Тържествената церемония беше закрита с впечатляващото изпълнение на школа „Бага-Тур“ с кратък откъс от спектакъла „Мечът на сътворението“!

 

Comments are closed