Тържествено откриване на академичната 2019/20 година в Тракийски университет

 

На 16.09.2019 г. Тракийски университет – Стара Загора откри новата академична година с тържествена церемония. Университетът отново отвори врати за своите студенти. Най-развълнувани бяха първокурсниците, защото за и първи път прекрачват прага на своята Алма Матер.

Събитието започна с музикална програма, подготвена от бенда на университета „Макрофагос“, студентските групи за латино- танци и фолклорния танцов състав „Траки“.

Проф. Гюрга Михайлова, зам.-ректор по учебна дейност, откри официалната церемония и представи ръководителите на структурни звена и гостите.

На церемонията по случай откриването на новата учебна година присъстваха зам.-председателят на НС г-н Емил Христов, министърът на земеделието, храните и горите г-жа Десислава Танева,  кметът на Стара Загора  Живко Тодоров, зам. областните управители г-жа Петя Чакърова и г-н Димитър Драчев, съветникът на министъра на образованието и науката проф. Костадин Костадинов, ръководители на държавни институции, представители на бизнеса региона, преподаватели, студенти и родители.

Проф. Иван Въшин, ректор на Тракийски университет, представи постиженията на университета, поздрави първокурсниците и пожела успешна учебна година на всички студенти и на академичния състав на университета. Той увери бъдещите специалисти, че са направили правилния избор да се обучават в Тракийски университет – престижен образователен и научен център с много висока оценка и рейтинг сред висшите училища. „Ние тук не просто обучаваме, ние преподаваме живота! Учим Вас, а Вие учите нас!“ Проф. Въшин поздрави и бъдещите абсолвенти, на които предстои да поемат житейския път, вече като изградени специалисти. Ректорът на университета благодари на ръководителите на държавните и местни институции за ползотворното сътрудничество и съпричастност към академичния живот на Тракийски университет. Специални благодарности проф. Въшин отправи към кмета на Стара Загора Живко Тодоров и зам.-председателя на НС г-н Емил Христов. Благодарност получиха и Студентски съвет на Тракийски университет за неоценимата помощ която оказват на ръководството и ентусиазма, с който винаги се включват в мероприятията на университета.

Министър Десислава Танева поздрави академичната общност на университета и изказа истинска благодарност за високата експертност, компетентност и научен потенциал, с които учените и преподавателите на ТрУ подпомагат дейността на държавата в сложни ситуации по опазване здравето на животните, и в областта на селското стопанство храните и горите.

Пожелания за успешна учебна година към студентите и преподавателите отправи кметът на Стара Загора Живко Тодоров.Той увери младите хора, че са много важна част от живота на нашия град и че изключително разчита на тях като специалисти за икономическото развитие и благоденствие на Стара Загора. 

Първокурсничката Юлита Карталова, от специалност „Ветеринарна медицина“, сподели вълненията, мислите и очакванията на новоприетите студенти в техния първи студентски учебен ден и получи „Ключа на знанието“ от председателя на Студентски съвет Шейла Рафаилова.

След официалния старт на учебната година гостите откриха нова многофункционална спортна зала „Арена Академика“. Студенти, спортисти, преподаватели и гости бяха въодушевени от красивата и функционална зала, в която нашите спортисти заедно с техните преподаватели ще тренират и ще развиват спортните си способности и таланти.

Председателят на студентски съвет Шейла Рафаилова връчи на ректора новите купи, които студентите спечелиха на Летен университет „Албена“

Проф. Въшин сподели пред гостите, че спортната зала  е едно малко бижу за Тракийски университет. Той благодари на студентите за новите купи и с гордост заяви, че те непрекъснато печелят купи, златни и сребърни медали и прославят университета. Нашите студенти заслужават тази придобивка.

Заедно с г-жа Десислава Танева и г-тн Емил Христов, по традиция, прерязаха лентата за първите тренировки и занятия в новата зала..

Да ни е честита новата академична година и новата многофункционална спортна зала АРЕНА АКАДЕМИКА!

Успешна учебна година на всички студенти, преподаватели и служители!

 

 Поздравителни адреси по случай откриването на учебната 2019/2020 година бяха получени от:

Заместник министър-председател –  г-жа Мариана Николова

Председател на НС – г-жа Цвета Караянчева

Министър на образованието и наукта – г- Красимир Вълчев

Министър на Здравеопазването – г-н Кирил Ананиев

Народен представител в 44-то НС – Радостин Танев

Областен управител на област Стара Загора – г-жа Гергана Микова

Ректор на АУ – Пловдив проф. д-р Христина Янчева

Ректор на УХТ – проф. дтн К. Динков

Директор УМБАЛ „Стоян Киркович“  – проф. Йовчо Йовчев

Председател на НПСС – г-жа Яна Вангелова

Командир на 2-ра тунджанска механизирана бригада – бригаден генерал Стоян Шопов

Мини Марица-изток ЕАД – г-н Андон Андонов

Председател на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи – г-жа Милка Василева

 

 

Comments are closed