30-годишен специалист оглави учебно-опитното стопанство на ТрУ

        Емил Димитров е новият директор на учебно-опитното стопанство на Тракийски университет – Стара Загора. Той е завършил ветеринарна медицина в ТрУ и му предстои да се дипломира и като зооинженер. Занимава се усилено и с двете дейности като регистриран земеделски производител. Повече за него и изборът на ректорското ръководство за нов директор на стопанството разказва заместник-ректорът по административна и стопанска дейност проф. Румен Бинев.

        Проф. Бинев: “От първи юли учебно-опитното стопанство има нов директор – Емил Димитров, кадър, който съчетава в себе си ветеринарен лекар и бъдещ зооинженер, има и богатият практически опит като земеделски производител, непосредствено свързана дейност с настоящата. Той е избиран за най-добър добър млад фермер в страната, има дългогодишен опит свързан с национални структурни проекти в областта на земеделието, като вкарва модерните технологии и внедрява съвременните достижения на науката в частния си бизнес. Поради тази причина ректорското ръководство спря своя избор на него и му възлага големи отговорности и големи надежди.  Учебно-опитното стопанство винаги е било голямо предизвикателство за всяко едно ректорско ръководство и често е било ябълката на раздора между факултети и други структури в университета.  Ние имаме някои генерални искания към този млад човек –  намаляване на икономическите загуби на това стопанство, ограничаване на субсидиите, които идват от двата факултета – ВМФ и Аграрен факултет, по възможност реализиране на печалба в края на мандата на настоящото ректорско ръководство. Втората група процедури са свързани с включване на нови технологии, автоматизация, роботизация, съответно както в животновъдството, така и в земеделското производство.  Друга основна насока е учебният процес. Тази база трябва много пълноценно и много рационално да се използва в учебния процес по всички дисциплини на двата факултета – с осигуряване на широк и комфортен достъп на студентите,  с осигуряване на условия за провеждане на практически занятия. Друга важна насока в неговата дейност е в затваряне на цикъла земя, животни и производство на някои хранителни продукти,  било то от млечен или месен произход.  Така чрез изграждане на мини мандри и технологии, свързани с преработката на месо, да имаме един завършен цикъл  в който на всеки един етап студентите да се обучават – при почвообработването, агрономическите мероприятия,  в зоотехническите мероприятия и технологии на отглеждане на животните, така и при тяхното здравеопазване. Накрая всичко това трябва да бъде завършено в продукт.  Възлагаме много и сериозни искания към новия директор. Ректорското ръководство вярва и декларира своята подкрепа.  Пожелаваме му успех и да бъде търпелив, много взискателен и да реализира своите новаторски идеи и висок професионализъм!“.

        Новият директор Емил Димитров встъпи в длъжност по време на жътва, а на полето го чакаше предходният ръководител на звеното, който също ще продължи да работи за стопанството. Знак, че приемствеността и съчетанието на иновативното мислене на младите хора и опитът на по-възрастните, ще дадат добри резултати.

        Емил Димитров сподели, че приема предизвикателството с амбициозни идеи и актуално мислене в модерното земеделие:  „Перспективата е още трудно да се каже каква ще бъде, трябва да се оптимизират разходите в стопанството за да бъде по-рентабилно. Ще се инвестира в иновации, защото без инвестиции няма развитие. Стопанството разполага със собствена земя, която арендува, имаме и животни – крави и овце. Надявам се всичко това да започне да се обработва и стопанството да предлага собствен готов продукт в мрежата. Така звеното ни ще получава допълнителни пари, освен субсидията, която получава от университета. По този начин би трябвало да можем да излизаме на нула или на печалба. Трябва да инвестираме в нов инвентар, нова техника, за да бъдем конкурентни спрямо другите производители на зърно, защото конкуренцията е жестока. Трябва да се гонят високи добиви, за да можем да запазим земята, която имаме.  Стопанството, преди всичко е учебна база и се надявам да бъде напълно достъпна на студентите за обучение, за квалификации и други дейности, които са свързани с обучителния процес.“.

Comments are closed