31.10.2016 – Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний се срещна с ректорското ръководство на Тракийски университет

На 31.10.2016 г. проф. Иван Въшин, ректор на Тракийски университет посрещна временно управляващия Старозагорската епархия Западно –и Средноевропейски митрополит Антоний. На срещата присъстваха отец Михаил, секретар на Старозагорската митрополия, отец Йордан; проф. Гюрга Михайлова, зам.-ректор по  учебна дейност; проф. Наско Василев, зам.-ректор, административна, стопанска и информационна дейност; Доц. Дарина Заимова зам.-ректор проектна дейност; проф Георги Иванов.

Ректорът на Тракийски университет проф. Въшин е основния инициатор за реализирането на една стара мечта – построяването на храма. Проф. Въшин, отбеляза, че с помощта на много дарители, хора на бизнеса, със съдействието на отец Йордан на територията на Тракийски университет е изграден храм „Св. Патриарх Евтимий“. Храмът отдавна е завършен, даже са отслужени няколко литоргии, но официално не е осветен и помоли митрополита с негово съдействие официално по каноните на българската църква да бъде осветен и открит храма, за да може да се ползва от преподавателите, студентите и служителите на Университета. Проф. Въшин съобщи, че благодари на дарителите, които продължават да помагат за да се поддържа храма.

Митрополит Антоний прие въодушевено предложението и помоли от страна на Тракийски университет да бъде изпратено официално писмо за да се определи дата, която да бъде удобна и за двете страни. След официалното откриване един път в седмицата ще може да се прави молебен, каза митрополита. Митрополит Антоний съобщи, че ще бъде издадено учебно помагало, което е съпроводено с презентации, да бъде в помощ на учители и учениците, и покани ректорът на университета да присъства на презентацията.

Проведените разговорите бяха ползотворни и за двете страни.

След това гостите посетиха Храм „Св. Патриарх Евтимий“. Там митрополит Антоний и придружаващите го църковни лица изпяха църковни песнопения отправени към Св. Троица и Св. Богородица. Митрополит Антоний пожела на всички здраве и успехи, радостите да се умножават, а трудностите да се преодоляват с лекота.

Благодарим на Старозагорската епархия и на митрополит Антоний за посещението и семе уверени, че нашето сътрудничество ще продължи и за в бъдеще.

Comments are closed