4-ти декември 2017 г. – Известен хърватски професор, съвместно с екип от Медицински факултет, извърши първата навигационна ендоскопична операция в Университетската болница в Стара Загора

Проф. д-р  Томислав Баудоин, президент на хърватското общество по ринология и ръководител на референтния център по детска оториноларингология към Министерството на здравеопазването на Република Хърватска днес извърши първата навигационна ендоскопична операция у нас. В продължение на час  и половина заедно с екипа на проф. Валентин Стоянов от Медицинския факултет в Тракийския университет беше оперирана 60 годишна жена с носна полипоза и с усложнения – астма и алергия. Операцията беше извършена в клиниката по УНГ в университетската болница“ Проф.д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора.

Операцията беше успешна, българският екип е бил на специализация в университетската болница в Загреб и има опит, изключително съм доволен от съвместната ни работа, коментира след края на интервенцията проф. Баудоин.

Навигационната хирургия в областта на ринологията още не се ползва в България. Има опит само в хирургията  и неврохирургията. С този нов метод се намалява времето за операция с 25 на сто, намалява и вероятността от усложнения и грешки. Най-опасни са очите и мозъка, обясни професорът.  Операцията се подпомага от навигационна система, така че хирургическата позиция се следи не само ендоскопски, но и в три равнини на CT изображения. Много подобен на GPS, обясни хърватският учен, който ръководи единственият в Източна Европа Навигационен риноложки център, който се намира в Загреб.

Проф. д-р  Томислав Баудоин работи в прочутата загребската болница, създадена от Ордена на „Милосърдните сестри на Свети Викентий“през 1846 година. Чете лекции в Медицинския факултет в Загребския университет. От тази католическа болница след Освобождението са пристигнали и първите квалифицирани медицински сестри, които започват работа в католическата болница в Пловдив, припомни професорът и уточни, че днес болницата е държавна, но се гордее с постиженията си в миналото.

Днес той изнесе в Медицинския факултет в Стара Загора лекция пред студенти и специализанти на тема: „Заболявания на носа и околоносните кухини – диагностика и лечение“  

 

Comments are closed